15/10/08

Ε(φραίμ) φορ Ellada

Αναλύσεις επί αναλύσεων στα τελεβίζια και στα ιντερνέτια. Να βρούμε τι και ποιος-οι φταίνε για το φαινόμενο Εφραίμ. Για αυτόν τον σαλτιμπάγκο που για χάρη του, χρόνια τώρα, άνοιγαν οι υπουργικές πόρτες μόνο στην εκφορά του ονόματος του. Φανταστείτε σκηνή:
-Είμαι ο Εφραίμ.
-Περάστε παρακαλώ, ο υπουργός σας περιμένει.

Αυτά είναι θαύματα!

Ποιος είναι άραγε ο Εφραίμ; Είναι άνθρωπος με σάρκα και οστά; Είναι παπάς με ράσα; Αμ δε. Ιδέα είναι. Σαν τον V στην ταινία V for Vendetta που επιτίθεται στους κακούς λέγοντας: «Εγώ δεν είναι άνθρωπος, είμαι ιδέα, και οι ιδέες δεν πεθαίνουν».
Μασκοφόρος εκείνος, γενειοφόρος ο δικός μας.
Μαύρη κελεμπία και καπέλο o V, ράσα και καλυμαύκι o E.

(Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Ότι δηλαδή ο ένας ήθελε να αλλάξει τον κακό τούτο κόσμο και ο άλλος να τον διατηρήσει. Ή ότι τον έναν τον κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν και τον άλλον για να τον κάνουν πιο πλούσιο.)

Ανέκαθεν, η δύναμη του μυαλού σε συνδυασμό με τη γνώση (και την αρετή) απωθούσε. Αντίθετα, η ανοησία μετράει στις μέρες μας εκατομμύρια οπαδούς.
Μίλα για θαύματα, για ζώδια για το βρακί της μπεζαντάκου και το σπέρμα του πασχάλη και σπάσε τα κοντέρ της αναγνωρισιμότητας.
Μίλα για την αποκωδικοποίηση του DNA, για το Hubble, το Δαρβίνο και τη Μεγάλη Έκρηξη και ψάξε με το φανάρι να βρεις ακροατή. Κακομοίρη.

Ο Εφραίμ είναι Ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν. Θα φύγει αυτός, θάρθουν άλλοι. Και αυτοί οι «άλλοι» θα συνεχίσουν τα θαύματα με τις υπουργικές πόρτες που θα ανοίγουν (πιο αθόρυβα αυτή τη φορά). Και οι πιστοί θα πιστέψουν και πάλι στο θαύμα του νέου σαλτιμπάγκου. Ανάμεσα σε ευχές και δεήσεις θα ακούγονται κατάρες και ανάθεμα. Στον Εφραίμ που μας πρόδωσε…

1 σχόλιο:

Λακων είπε...

Δυστυχώς το σύστημα της εποχής μας είναι χρηματοκεντρικό.
Ιδέα όπως σωστά είπες και μάταια οι λίγοι ψάχνουν για ακροατές.
Ελπίζω κάποτε να ξαναγίνουμε ανθρωποκεντρικοί.