24/3/13

Όταν οι ηγέτες έχουν το ανάστημα να πουν ΟΧΙ. Στο λαό.

Όταν έφτασε ο Δημήτριος Υψηλάντης στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο λαός τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Του αναγνώρισε αμέσως όλες τις αρετές του λαοπρόβλητου αρχηγού. Στο πρόσωπό του είδαν τον ηγέτη που θα έφερνε την ελευθερία στο γένος. «Καλώς ήρθες αφεντικό!» του φώναζαν όπου πήγαινε. 
Υπήρχε όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: Οι πρόκριτοι και οι κοτζαμπάσηδες. Αμέσως αντιλήφθηκαν ότι ο πρίγκιπας συνιστούσε απειλή για τη δύναμη και τα προνόμιά τους. Επιχείρησαν να κάνουν διαπραγμάτευση μαζί του. Εκείνος αρνήθηκε. Ο λαός και ο στρατός, μπροστά στο φόβο να φύγει ο Υψηλάντης και να τους εγκαταλείψει, εξαγριώθηκαν. 
«Ποτάμι ο λαός με ντουφεκιές και ξεφωνητά, όρμησε στο κατάλυμα του Μαυρομιχάλη, όπου συνεδρίαζαν οι περισσότεροι από τους κοτζαμπάσηδες, να τους βάλει μαχαίρι. Και στ’ αυτιά τους άξαφνα καθάριζε καλά τώρα η βουή του λαού: Θάνατος στους τυράννους! Θάνατος στους Κοτζαμπάσηδες» (Σπ. Μελά: «Ο Γέρος του Μωριά», τ. Α, σελ. 394). 
Λίγο πριν γίνει το μακελειό, ΕΝΑΣ σήκωσε το ανάστημά του και είπε ΟΧΙ στο λαό με τα παρακάτω ιστορικά λόγια: 
«Έλληνες. Είμαι κι εγώ σύντροφός σας. Αλλά πρώτα να με ακούσετε να μιλήσω. Τον Υψηλάντη ζητάτε; Τον Υψηλάντη θέλετε; Και εγώ τον ζητώ και τον θέλω. Εγώ θα κάμω να γυρίσει πίσω. Αλλά να σας ρωτήσω, γιατί θέλουμε το χαμό μας, και απατοί μας (σ.σ. μόνοι μας); Γιατί θέλουμε να χάσουμε την πατρίδα μας σκοτώνοντας ο ένας τον άλλον; Εμείς εσηκώσαμε τα άρματα για τους Τούρκους και ακουστήκαμε στην Ευρώπη ότι σηκωθήκαμε οι Έλληνες για τους τυράννους, και τώρα στέκεται όλος ο κόσμος να ιδή τι πράμα είναι τούτο. Άι αδέρφια. Οι Τούρκοι είναι όλοι απείραγοι στα κάστρα και μεις στα βουνά φέρνουμε γύρω. Αν σκοτώσουμε τους προεστούς, τι θα μας πουν τότε; Θα ακουσθή σ’ όλον τον κόσμο και θα μας πουν τα βασίλεια ότι τούτοι δε σηκώθηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία τους, αλλά για να σκοτωθούνε συνατοί τους (σ.σ. αναμεταξύ τους). Αλλά ξέρετε τι θα μας πουν ακόμα; Θα μας πούνε Καρμπονάρους, ρέμπελους κι ακατάστατους και κανένας δεν θα μας βοηθήσει. Έτσι οι βασιλείς μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία και να μας βάλουν ζυγόν χειρότερον. Τα καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα;» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. (Πηγή: Δ. Κόκκινος, «Η Ελληνική Επανάστασις», τόμ. 1, σ. 479-480)
Τα καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα ωρέ Έλληνες, ή τα αυτιά σας είναι βουλωμένα από την αμάθεια και την ψευτοπαλικαριά σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: