25/3/13

Ούτε μια ντουφεκιά.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν έριξε κατά τη διάρκεια του Αγώνα ούτε ΜΙΑ ντουφεκιά. Δεν έβγαλε ούτε ΜΙΑ φορά το σπαθί από τη θήκη του. Η μόνη καταγεγραμμένη επιθετική ενέργεια του Γέρου, είναι κάτι σφαλιάρες που έριξε σε έναν ιστορικό στην Τριπολιτσά μετά την Άλωση. ΤΙΠΟΤΑ άλλο. 
- Ti eipes re prodoti anthelina?
- Σκάσε κι διάβαζε. 
Ο Κολοκοτρώνης συνήθιζε να ανεβαίνει στις κορυφές, από εκεί έδινε διαταγές, και με το μονοκυάλι κοιτούσε την έκβαση της μάχης. Η εικόνα του θρασύδειλου φυγόμαχου ήταν αρκετά διαδεδομένη στο Μοριά. Κυρίως από τους προεστούς. Και όμως, εκείνος δεν νοιαζόταν. Ήταν ο μόνος οπλαρχηγός που είχε κατανοήσει πλήρως την έννοια του αρχηγού-στρατηγού στη μάχη. Έχοντας υπηρετήσει στον αγγλικό στρατό, φτάνοντας στο βαθμό του ταγματάρχη, γνώριζε καλά ότι μάχη με νεκρό το στρατηγό είναι χαμένη μάχη. Στη συγκλονιστική επιστολή που ακολουθεί απευθύνεται στον Καραϊσκάκη που ως γνωστόν «έμπαινε στη φωτιά». Και του λέει: 
«Μανθάνω ότι εμβαίνεις εις τους ακροβολισμούς και εις τους πολέμους• αυτό δεν είναι έργον ιδικόν σου• αλλά πρέπει να στέκης μακράν, να βλέπης τους πολεμούντας, να τους οδηγής και να ενδυναμώνης τας θέσεις εκείνων, τους οποίους βλέπεις ότι αδυνατούν• διότι αν εξακολουθήσης έτσι θα γείνης βρυκόλακας να φάγης τους στρατιώτας…»
Όπως σημειώνει ο Φωτάκος, το προφητικό γράμμα του Κολοκοτρώνη διαβάστηκε στον Καραϊσκάκη «καθ’ ην ημέρα εξεψύχει».
Όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη "κάθισε σταυροπόδι" και θρήνησε μοιρολογώντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: