31/7/13

Όχι, ΔΕΝ είναι όλα τα βιβλία καλά.

Να πάρεις ένα βιβλίο για να διαβάσεις στις διακοπές σου, ή να μην πάρεις τίποτα; Συστήνω το δεύτερο. 
Μη βιάζεσαι να σοκαριστείς. Άκου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βιβλίων που τυπώνονται σήμερα είναι για τα σκουπίδια. Δες πρόχειρα τα μπεστ σέλερ της εποχής. Από το «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» μέχρι το «Inferno» του Brown. Θεματολογία, από τη λάιτ τσόντα στη συνωμοσιολογία, και ανάποδα. Μιλάμε για εκατομμύρια πωλήσεις. 
Άρα οι πιθανότητες να πας στο βιβλιοπωλείο και να φύγεις με ένα καλό βιβλίο, είναι ελάχιστες. 
Δεν πιστεύω στην άποψη «βιβλίο νά 'ναι και ό,τι νά 'ναι». 
Το βιβλίο τυπώνει μέσα σου πρότυπα, χαρακτήρες, ήθη, τρόπο ζωής. Η ανάγνωση ενός βιβλίου «για να περάσει η ώρα» είναι στάση από ανεύθυνη έως ανόητη. Θα έτρωγες ποτέ ότι να ‘ναι;

Ένα βιβλίο πρέπει να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ανεπαίσθητα. Και δεν είναι ανάγκη να χωθείς στη βαριά φιλοσοφία για να συμβεί. 
«Όλα τα βιβλία είναι καλά». 
Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε (και) με αυτόν τον μύθο. 
Όχι, ΔΕΝ είναι όλα τα βιβλία καλά.

Λοιπόν, να πάρεις ένα βιβλίο για να διαβάσεις στις διακοπές σου, ή να μην πάρεις τίποτα; Αν είναι να ακολουθήσεις το συρμό και τη μόδα, καλύτερα μην πάρεις ΤΙΠΟΤΑ. 
Εστίασε την προσοχή σου στο κύμα, άκου τον ήχο, μάζεψε πετρούλες από την παραλία, χτίσε κάστρα στην άμμο, βάλε προσεκτικά στις παλάμες σου έναν αχινό (ωραία αίσθηση!). 
Είναι σαν να διάβασες ένα καλό βιβλίο!


(Και μη ρωτάς συνέχεια το βλακώδες «και πώς θα περάσει η ώρα;». Η ώρα ΔΕΝ πρέπει να… περνάει. Γιατί θα έρθει η ώρα που βλαστημήσεις την ώρα που το είπες. Και είναι τόσο κοντά αυτή η ώρα…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: