17/8/13

«Διαταραγμένοι» όλου του κόσμου, σας ευχαριστούμε που υπήρξατε!

Όταν αναφέρεστε σε συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, γενικά ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, και τους χαρακτηρίζετε «διαταραγμένους» εξαιτίας της απόκλισης σε συμπεριφορά, τρόπο ζωής και τρόπο δημιουργίας από τον μέσο άνθρωπο, διαπράττετε αμαρτία. Είναι ύβρις και βλαστήμια.

Και τούτο γιατί σε αυτή τη «διαταραχή» χρωστάμε τα μεγάλα έργα τους. Χρωστάμε το γεγονός ότι ξεφύγαμε από τις δόγματα του προφήτη και του μάγου, και βλέπουμε τον κόσμο με τα τηλεσκόπια του «τρελού» επιστήμονα. Χρωστάμε μερικές αθάνατες προτασούλες που τις αναπαράγουμε εδώ και εκεί («λόγια μεγάλων ανδρών») και γαληνεύει η ψυχή μας. Χρωστάμε μερικές εκατοντάδες τίτλους βιβλίων που άλλαξαν την ιστορία του ανθρώπου. Από τον Ηράκλειτο, μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Φρόυντ, τον Κάφκα και τον δικό μας Καβάφη. «Διαταραχές» και αποκλίσεις με το τσουβάλι είχαν όλοι αυτοί. Και άλλοι τόσοι και άλλοι τόσοι…

Εσύ κι εγώ που είμαστε «κανονικοί άνθρωποι», είμαστε καταδικασμένοι. Στην καλύτερη περίπτωση να θαυμάζουμε και άλλοτε να απορούμε. Και στη χειρότερη να χλευάζουμε.
«Διαταραγμένοι» όλου του κόσμου, σας ευχαριστούμε που υπήρξατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: