4/10/13

Άλλο γατόφιλος, άλλο ζωόφιλος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που είναι σήμερα, θα πω τούτα:
Το να έχεις μια γάτα, ή ένα σκύλο, ή ένα κουνελάκι στο σπίτι δεν σε κάνει απαραίτητα ζωόφιλο. 
Άλλο γατόφιλος, άλλο ζωόφιλος. Έχουμε μπερδέψει τις έννοιες. Η ζωοφιλία είναι μια στάση που ξεφεύγει από τη αγάπη ή τη συμπάθεια σε ένα ή περισσότερα είδη ζώων. Πρόκειται για συνολική αντίληψη του κόσμου και της ζωής.

Ο ζωόφιλος αντιλαμβάνεται τη φύση ενιαία και αδιαίρετη, και δίνει τόση σημασία στην ύπαρξη ενός σκύλου όση δίνει και στην ύπαρξη μιας σαύρας. Αφετηρία της στάσης του δεν είναι τα συναισθήματα που του δημιουργεί η τρυφερή φατσούλα μιας νεογέννητης γάτας, αλλά η έγνοια του για τη λειτουργία της γάτας και του αλόγου και της αλεπούς και του φιδιού… στο μυστήριο της φύσης.

Για το ζωόφιλο ζητούμενο είναι η αρμονία και η συνέχεια της φυσικής εξέλιξης. 
Για το ζωόφιλο μια νεκρή γάτα στο δρόμο από «τροχαίο», είναι ασήμαντη εξέλιξη μπροστά στην εξαφάνιση των αργυροπελεκάνων από τις Πρέσπες (και αλλού), εξαιτίας της παρέμβασης του ανθρώπου (παράνομο-ή νόμιμο- κυνήγι, ρύπανση ή συρρίκνωση των βιοτόπων). Ο ζωόφιλος προτάσσει τη λογική απέναντι στο συναίσθημα και στον πολιτισμό των pet shop (ναζάκια, φατσούλες, χαδάκια, "so cute"… και μυαλά κενά ουσίας) 
Η ζωοφιλία είναι στάση ζωής. Συνώνυμη του φυσικού ανθρώπου και της αγάπης για τη φύση.


(Δυτικοαφρικανός Μαύρος Ρινόκερος-Diceros bicornis longipes. Αυτό το υποείδος έχει εξαφανιστεί. Παλαιότερα ζούσε στο μεγαλύτερο μέρος της σαβάνας στη δυτική Αφρική. Στις 7 Ιουλίου 2006 η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε την εξαφάνιση του είδους εξαιτίας της δράσης ενός πιο επικινδύνου είδους: του ανθρώπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: