27/10/13

Εδώ γράφτηκε ιστορία.

Προσπερνώντας τις ανόητες, κάθε χρόνο, αναφορές περί του «ποιος είπε το ΟΧΙ», ξεχάσαμε, ή μάλλον δεν μάθαμε ποτέ, ΠΟΥ ειπώθηκε το ΟΧΙ. Τα πάθη, τα μίση και οι διχασμοί δεν μας άφησαν. 
Όλα μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Ένα δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ότι στο σπίτι αυτό γράφτηκε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της νεώτερης ιστορίας. Οδός Στρατηγού Δαγκλή 10 και Κεφαλληνίας, Κηφισιά. Το σπίτι του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

Χρόνια τώρα υποστηρίζω ότι αυτό το σπίτι έπρεπε να είναι μουσείο με ευθύνη της πολιτείας. Εκεί που άλλοι λαοί φτιάχνουν μουσεία και "τόπους μνήμης" με αφορμή ασήμαντα (πολλές φορές) ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα, πράξεις και τόπους που τα συνδέουν, εμείς έχουμε απεμπολήσει αυτό το προνόμιο στο όνομα μιας διχόνοιας και μιας πολιτικής θολούρας που δεν έχει τελειωμό. 
Η ιστορική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποια πρόσωπα, όπως ο Μεταξάς, φορτίζουν ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Όχι άδικα, καθώς υπήρξε δικτάτορας. Η ιστορία όμως δεν είναι άσπρο μαύρο. Ούτε η αγιοποίηση, αλλά ούτε η δαιμονοποίηση είναι δουλειά της ιστορίας. Αλλά και όσων αποτιμούν με νηφαλιότητα τα ιστορικά γεγονότα.

Στο σπίτι του Μεταξά παίχτηκε μια άκρως δραματική σκηνή. Από τις πιο δραματικές της νεοελληνικής ιστορίας. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Δεν κρατήθηκαν πρακτικά της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του Ιωάννη Μεταξά και του πρέσβεως της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια τον διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών. Ωστόσο ο ίδιος ο πρέσβης της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι, από το βιβλίο του «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» γράφει για τη μεγάλη εκείνη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας:

«Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).»

Οδός Στρατηγού Δαγκλή 10, Κηφισιά.

(Κάθε 28η Οκτωβρίου, το σπίτι είναι ανοιχτό από τις 10 έως τις 2.30 μμ. Τους επισκέπτες υποδέχεται και ξεναγεί η αρχαιολόγος Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, εγγονή του Ιωάννη Μεταξά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: